Tuesday, October 14, 2008

Lama nye,....

salam... hehehe... memang lame.... lame sangat aku tak updated blog ni kan?
hmm.. tak tau la.. nak kate sibuk sangat tu tak la jugak.. tapi rase malas je nak mengarang ayat.

Hari ni, dah 14 hari umat islam menyambut hari raya. mase2 camni le makin banyak org buat 'open house'. hari ni je, dah 2 rumah aku pegi... kekenyangan je aku memanjang...

kejap btul masa ni berjalan... pejam celik, pejam celik.. dah masuk semester dua dah aku. huuuu.... rase mcm baru je masuk daftar kat sini. hmm...

teringat lagi mase aku mula2 declair nak tukar supervisor aritu... huu.. dasat.. tak semudah yg disangka2..biasa la,hati manusia sapa tahu kn? biar la.. janji aku dah ok skrg, dah hepi ngaan supervisor aku yg sporting & banyak membantu...

aku masih lagi duduk kat opis, sebelah lab ni... hah.. lupe lak.. hujung bulan 11 aritu aku dah selamat buat pembentangan 'defense proposal'.... walaupun panel dalaman, tapi bleh tahan soklan tg bertubi datang... kalo dah ade 5 kepala kat depan tu jadi panel... macam2 benda nk soal. walaupun pn tak paham, sibuk2 gak nak menyampuk, bagi idea yg mengarut2. susah jugak
rupe nye kalo nak 'present' depan manusia yg bergelar 'Dr'. mcm2 karenah... ego.. pura2 pandai. hmm.. biar la...
ape2 pun aku dah dapat result sebulan lepas tu.. dan.... aku berjaya gak ngan proposal aku tu, cume kene adjust2 skit la.. lega....

semester ni aku kene guide budak2 degre yg nak buat final project... kira tolong supervisor aku la, bantu2 diorang mana yang patut.. ade la dalam 4 org.. sekarang ni depa tgh pening2 nak siapkan keje.. maklum le... lagi 2 minggu diorg nak present... huhuhu... teringat zaman aku dolu2.. tak tido malam menyiapkan nye... hehehe.. acah je.. aku time degree tu sebenanrnye bernasib baik skit, sebab dah dapat siapkan project aku awal dari ape tg dirancang.. so, aku pegi keje part time mase semester last.. sambil2 touch up project tu la... hehehe..

hmm.. bile dah menaip ni, susah lak nak brenti... hehehe.. ok la, simpan dlu cite eh... byezzzz....

Friday, May 16, 2008

rumah ku.. sorga ku.. peace..

hmm.... aku nak update skit cite... sambil2 nak balik solat jumaat nih..
lepas je aku tukar supervisor, macam2 keje dah aku dapat.. semua nak kejar date line. memang penat, tapi best.. nampak la progress keje tuh..
seminggu dua yang lepas gak, aku dok sibuk nak uruskan pasal rumah sewa kami. maklum le skrg kami dah tinggal bertiga je, memang le tak mampu nak bayar sewa tuh rm800 sebulan. bincang punya bincang, last2 kami buat keputusan nak pindah je, cari rumah lain, budget sewa dalam rm500. ader sorang member harun tu nak join kami, so dah ader 4 org ahli... cari punya cari.. tak dapat2 gak rumah tuh.. majoriti no rmh2 sewa yang kami call, semua dah penuh.. tensen2..
mula2 tuh dapat rumah sewa kat pdg jawa. kira best gak la rumah tu.. bile dah sampai masa aku nak bayar deposit, boleh plak tuan rumah tu cakap dah kasi sewa kat org lain... huuuu... selamber btul.. pastu ngan muka serius aku cakap la kat tuan rumah tu "ape ko ingat rumah tu bagus sangat ke sampai ramai org berebut, blah la... " tapi aku cakap dalam hati je la... huhuhuhu... so, pencarian rumah lain bermula lagi... aku pun dah naik jemu menelepon tuan2 rumah sewa...
pastu kami meeting, buat keputusan nak iklan je, cari member rumah baru. so, takyah penat2 angkat barang...pindah. kami pun draf le camne nak buat iklan tuh, siap letak syarat2 lagi la. malam tuh aku ngan halim pusing2 satu shah alam, pegi seven eleven, letak iklan "rakan serumah diperlukan" camtuh le bunyi nyer. dalam pukul 12 stengah baru le selesai. so, lepas ni tunggu call je le. pastu confirm le buat interview skit... hehehe..
dalam masa seminggu tu, ade le dalam 3 orang call nak jumpa. sambil2 tengok2 rumah, aku nih sibuk men'interview'.yang sorang tuh dah ok dah. tapi last2 tak jadi, sebab dia dapat rumah kat sek.7, dekat kat uitm, senang nak pegi keje kate nye. yang 2 org lagi tuh, memang tak berkenan hati ni menengoknye... lain macam je... halim & harun pun stuju nak reject dia... jadi, still takde orang lagi le jawabnye. kene le memilih skit, maklum le, rumah tu dah 6 tahun kami tinggal, dah rase mcm rumah sndri plak, hehehe..
selang 2-3 hari, harun ckp ader member dia 2 org lagi nak masuk, kira ok la tu. aku suh dia interview. so, sebelum diaorg masuk, kami nih nak buat pertukaran bilik skit la. aku pn nak pindah kt bilik sebelah, best skit... halim plak nak turun kt tgkt bwh, lantak le. tapi kene le kmas2 dlu.. tapi sampai sekrg pun tak kemas2 lagi..esok nak balik kampung lak... minggu depan le jawabnye baru kemas.. leceh tul nak kmas2..nak angkat segala bende tuh... kalo bleh cari org gaji kan bagus...
oppsss, dah dekat pkl 1 nih, aku balik dlu.. byezzzz

Wednesday, April 23, 2008

Bace... jangan tak bace...

Ari nie aku nak post cite2 lawak je.... hehehe.. sebab dah tak tau nak tulis ape lagi... layannn...



CITE 1 - Chimpeng....
Satu ari di sebuah pekan......sorang apek sedang berjalan seperti mencari sesuatu......
lalu dia bertemu dgn sorang mamat dan bertanya kan sesuatu:

Apek : Alloo kawan aaa.... itu cimpeng mana maaaa????
mamat : Apa lu cakap...saya x tau aaa....
Apek : itu cimpeng...mana cimpeng...wa mau cali itu cimpeng lu tau ka...
Mamat : itu cimpeng laki ka pompuan????.....
Apek : Aiyaa....itu cimpeng maa....cimpeng... itu simpan luit punya maaa... dia punya nama cimpeng.....
mamat : Ooooo..... simpan duit punya org ka.... itu along ka ...
Apek : haiyyaaa!!!!!... manyak bodo la.... itu cimpeng bukan along maaa... itu simpan luit punya.... selupa itu maypeng...... affinpeng.... publicpeng..maaaaa .....itu macamla.....lu tau kaa???......
Mamat : Aduii apek lu cakap kasi betul la..... itu CIMB Bank laaa.... (sambil ketawa berguling-guling)....


CITE 2- lari dari hospital
Seorang pesakit melarikan diri dari bilik pembedahan sesaat sebelum ia menjalani pembedahan.
"Ada apa Pak Cik?," tanya pengawal hospital.
Lelaki itu menjelaskan, "Saya baru mendengar jururawat kata 'bertenang, ini pembedahan yang mudah, semuanya akan selesai dengan baik'.
"Dia cuma mahu menenangkan Pak Cik, bertenang sahaja, jangan takut ....," kata si pengawal.
"Masalahnya,Dia tidak berkata pada saya, dia berkata kepada doktornya!"

CITE 3 - dah 8 bulan.....
Seorang wanita yang sedang hamil 8 bulan pergi ke bank untuk membayar hutang rumahnya yang tertunggak sebanyak 3 bulan...
Setelah mendapat gilirannya di kaunter..
pegawai berkenaan terus bertanya tentang sewa yang ingin dibayarnya...
"Berapa bulan, Puan...?
Dengan tersipu-sipu wanita itu menjawab."Dah Masuk lapan bulan ni..." sambil mengusap2 perutnya.

Tuesday, April 22, 2008

yesss!!!!!

minggu ni baru la aku boleh tumpu buat keje btul2.
sebab nye?
aku dah selamat tukar supervisor!!!
hehehehe. lebih kurang 3 minggu jugak le baru boleh selesai.

sebelum ni, aku & member aku tu dah bincang abis-abisan nak tukar supervisor. banyak sangat sebab. tapi yang penting, memang aku rasa tak serasi langsung, tak boleh nak follow cara dia, yang macam nak train student phd. pastu langsung tak membantu keje. langsung tak bagi guide... ermmm... huuu... tak mampu aku.

pastu kami (member aku yang sorang tu nak tukar gak) pun pegi cari supervisor baru. aku dah aim sorang tu. memang ok la. aku suke stail dia train student. kami punya co-supervisor jugak la orangnye. lepas berbincang dia pun stuju. lega... satu perkara dah selesai.
selang beberapa ari lepas tu, kami gi jumpa koordinator post gradugate. bincang lagi. disebabkan kami baru daftar 3 bulan, jadi takde masalah, takyah lalu kat dekan. bagus2. tu jawapan dia la. tapi masalahnye, mcmana nak cakap kat supervisor yang lame tu. huuuu... ganas dia tu... huhuhuhu... kene susun ayat betul2 beb.

dah selesai sume, kami pun bincang le point2 penting untuk jumpe spvsr lame tu. siap buat surat lagi. bile dah cukup point, aku buat appoinment untuk minggu depan. di pendekkan cite, puas gak le kami dengar dia membebel. tapi aku buat tak kisah je, sebab kat kepala dah setting, dia mesti lepaskan kami jugak. dia pun tak kisah sangat, tak jugak la marah sangat, (depan kami la), tapi nampak upset gak. tak kisah le, janji dia dah sain surat tu... yahuuu... memang aku nak sangat tukar supervisor ni, sebab ngan dia tak nampak sangat progress kami.

minggu lepas, dah dapat assignment dari supervisor baru.... memang best. dapat keje pun rasa best. hehehehe.... semalam aku dah submit assignment tu, & dia pun bagi lagi keje. kene submit lagi 2 minggu. tapi aku nak submit minggu depan. nak cuba siap cepat2. sebab keje ni tak susah sangat. cuma overview je...

ermm.. ape pun, aku dah dapat semangat balik. kalo dulu dah makin slow & tensen gak la, tapi la ni dah ok balik. macam baru mula2 masuk dulu.... ermmm.. kan best kalo tiap2 hari camni...




,

Monday, March 31, 2008

hehehe....

i.... lame tul aku tak updated cite.
Dua mggu lepas, abang aku buat kenduri kawin kt kampung (sungkai) 9hb 3. aku ari jumaat baru balik. ari sabtu tu pilihanraya malaysia ke-12. knduri tu buat kat rumah atuk aku, tak la jauh sgt dari rumah aku, dalam 10km je. Ari jumaat tu, aku trus balik rumah dlu sampai2 je, tgk takde org kat rumah mesti semua ader kat kampung nih. aku rehat lebih kurang, pastu terus cabut ke ruah atuk. hooo.... khemah 4 buah dah siap pasang. pondok kat halaman rumah tu pun dah dibesarkan... ermm..banyak jugak la keje2 yang dah disiapkan... hehehehe(aku gelak kat dalam hati.. selamaaaat.) pakcik ngan makcik aku pun dah mula ader yang sampai. tapi ari jumaat tu takde le banyak sangat keje yang nak dibuat.

ari sabtu dah mula sibuk. dah mula nak buat persediaan, sebab malam tu nak buat kenduri arwah & doa selamat. pada masa yang sama, kami gilir pegi mengundi. aku pulak, malas nak pegi awal2. konfom ramai punya. dalam pukul 3 petang baru pegi mngundi kat sek men sungkai. fuuhhhh... best.. sebab dah lepas tanggungjawab, orang plak memang tak ramai tak sampai setengah jam, semua selesai. petang tu, dalam pukul 2, famili sebelah abah dari N9 sampai. diorang semua2 tido kat rumah aku, kat taman tuh.

lepas abih je angkat & susun meja kat khemah, angkat plak kuali and periuk2 yang besar2, nak masak petang tu... lenguh buah pinggang aku dibuatnyer. bab2 masak & menyiang tu takde masalah, ramai gak le jiran kampung datang.. ngan anak2 dara nyer... hehehehe.. time tu ilang letih, kuali yang besar tu pun rasa macam bleh angkat sebelah tangan je... huhuhuhuhu...

malam tu lepas je selesai kenduri, terus je buat keje2 untuk esoknyer lak. sambil2 tu tengok2 kat tv, keputusan pilihanraya. huuu... dasat gak.. satu malaysia ader keputusan mengejut, termasuk le tempat aku - sungkai. ape2 pun malam tu aku tido pukul 4 pagi... esok subuh2 lagi dah bangun balik.. huaarrgghhhh ngantuk tuuuuu... rumah atuk aku tu penuh ngan sedara2 aku. so, tido pun berhimpit gak la.. gasak la, mata dah ngantuk....

esoknyer, tiba la ari kenduri... tema, buat kaler warna biru muda. so, kitaorng yg lelaki ni smua2 pakai t-shirt biru muda. orang perempuan plak pakai songket.. tapi macam2 kaler la, tak dapat nak sama kaler semua, sebab susah nak cari stok. alhamdullilah, ramai betul yang datang kenduri tu. temasuk le member2 aku gak. sesak nafas gak la dibuatnyer, memang tak sempat nak rehat langsung. siap ader kugiran lagi.. tapi orang2 kapung ni jugak la. dalam pukul 3 lebih, orang dah mula kurang. dalam pukul 4, aku sambung wat keje balik. tolong2 cuci pinggan mangkuk. pukul 4 lebih, ehem-ehem aku datang ngan kawan dia. hehehe.. ingatkan tak datang..
malam tu, acara potong kek & bukak hadiah. malam tu dalam pukul 1 lebih baru aku tido. orang cakap, kalo badan penat, selera makan kurang.... tapi aku, 'berselera je' makan walaupun penat hehehehe..

ari isnin tu cadang2 nak balik shah alam,tapi memandangkan banyak lagi barang tak kemas, aku pun rasa baik balik ari selasa je. sedar2 pun ramai dah balik. kesian plak aku tengok nanti abah kemas takde orang tolong sangat. hmmm, banyak gak yang nak kene kemas lg. malam tu abang aku yg kawin tu balik ke sg buluh ngan bini dia sbb ader exam ptk.

ari selasa pagi, aku balik s.alam. ari tu jgk ruper2nyer birthday abah aku... (mcmmana bleh lupe lak ni ..hehehe)... hepi birthday.....

Tuesday, March 04, 2008

result dah kuar......


ari jumaat yang baru lepas ni, ade dua benda penting yang nak kene buat. yang pertama, nak pegi jumpa supervisor & yang kedua, nak pegi amik result IELTS... huuuu.. ketaq lutut..


pukul 9 pagi aku ngan member aku dah terpacak kat depan pintu bilik supervisor aku. masuk pun rasa cuak je. dalam kepala dah macam pikir. (ooo.. lupe plak nak bgtau, petang semalamnyer, kami dah diskas teknik2 macamana nak mengelak dari kene marah ngan supervisor. sebab kami takde 'report bertulis' nak tunjuk kat dia nanti. lebih kepada maklumat dalam kepala je, ape yang dah dibaca kat buku & research paper sebelum2 ni). tapi tunggu punya tunggu, tak kene marah pun. elok je diskas pagi tu. memang mood tengah baik tul dia pagi tu.... lega. abih satu masalah. sejam lepas tu, abis discussion. terus je balik bilik. fuuhh.. pueh ati btul.


dalam pukul 11, kami pegi ke subang, nak amik result IELTS yang dah kuar. suspen siottt... perghhh... sekali lagi aku lega. dapat band 6.0 out of 9. lepas jugak syarat biasiswa aku, yang nak minimum band 5. lega..... member aku tu dapat 5.5.. so, kitaorg dua2 lulus... hehehehe...


on the way nak balik, perut aku rasa semacam je sakit. sampai je kat uitm, aku trus balik rumah. perut makin sakit.. adeh.... lepas jumaat, aku kemas2 baju dalam beg, nak balik kampung sebab esok abang aku kawin kat rumah bini dia, kat sungai buluh. so, aku kene balik dulu la, nak ikut rombongan ramai2 ari sabtu tu. lepas kemas2, trus b'tolak. sampai je sek 16, prut aku makin sakit.. macam takleh nak bnafas. trus aku patah balik. baring lagi. pastu pegi bilik air.. muntah... aduihh.. pedihnyer perut jgn cakap la... aku call abah, cakap tak jadi balik.. malam tu aku muntah lagi.. pastu aku ajak harun hantarkan pegi klinik.. dah makan ubat tu lega la skit.. tapi stil ader raser tak best je kat perut.. macam ader baby jer...huhuhu...

esoknyer pun aku lagi banyak baring dari duduk & berdiri. prut sekejap ok sekejap tak ok, tapi selalu tak ok le. ari had pun aku banyak baring je. sampai dah tak larat nak tido sebab dah telebih tido. ari isnin aku cuti. tapi prut dah ok skit.


ari ni aku datang opis awal, sebab mata dah rase segar je. prut ader la skit2 rase sengal2.. bila pikir2 balik.. memang tak sanggup la aku nak kene sakit camtu lagi. tak larat hoo... baru je aritu aku demam seminggu.. bulandua ni memang bulan sakit aku kot. ermm.. ape2 pun skrg kene sambung keje balik. jumaat ni nak balik kampung sebab ari sabtu mengundi.. ari ahad abang aku kenduri kawin kat kampung plak.. hermmm... harap2 tak sakit perut lagi laa... boleh la aku makan banyak2 nanti... hehehehehehe

Saturday, February 23, 2008

I.E.L.T.S vs demam

hujung bulan januari, aku ngan member aku dah pegi daftar kat company IDP kat subang tu, sebab nak amik exam IELTS. ni exam bahasa inggeris, lebih kurang macam MUET dulu la. tapi dah pasti le susah lagi. so, tarikh test 16/2/08 - ari sabtu. tapi rabu 13/2 kene amik test speaking dlu. hari selasa malam, aku kene demam. teruk la jugak, siap selsema & sakit tekak. siap satu pakej aku dapat. malam tu memang konfom aku takleh tido.
esoknyer, demam aku tak sembuh2 gak. suara pun nak tak nak je kuar. konfom pitching aku lari time speaking nanti. sampai subang, kami terus daftar - turn aku pkl 12.30 tghari. test dia tak le susah sangat, tengok la nasib dapat tajuk ape. grammar pun kena la jaga gak. dah lebih kurang 15 minit aku membebel dalam bilik tu ngan examiner, tamat le seksa aku. badan dah terawang2 dah, campur ngan sejuk aircond lagi, arghhh!! rasa nak pengsan. abis je turn member aku, kami terus balik. sampai rumah terus baring-demam dah makin teruk. lepas tu demam aku terus bersambung2, takmau kebah2 gak.
ari sabtu, aku ader test lagi kat IDP tu. kali ni test listening, reading & writing. aku still demam lagi. sepanjang2 minggu nih, memang la tak larat langsung nak study. pukul 8 pagi dah tepacak kat subang. ruper2nyer member aku tu pun demam gak. hehehe.. ader geng. pukul 12 abih exam. sengal2 kepala aku. rasa macam nak bawak tilam je kat situ. keputusan kuar ari jumaat, ujung bulan ni. tak tau le mcmana. tawakal je la.
hari isnin minggu depannyer baru la aku betul sihat. fuh.. memang minggu yang menyeksakan btul... harap2 minggu ni ok la. banyak keje yang dah tetangguh.

Monday, February 04, 2008

library..oh..library...

library... tempat yang paling tak selalu aku pegi. daripada zaman diploma sampai le abis degree.
kalo kat fakulti elektrik ni, nama library dia PTAr3. masa degree dulu pun ader le dalam 3-4 kali aku masuk. tu pun tepaksa nak buat 'references' untuk tesis final projek dulu... hehehe

jadi bila dah daftar sebagi student master ni, nak tak nak tepaksa le aku jadi kan library tu sebagai bilik kedua aku (sebab aku dah bilik kat level 7)

Ader satu hari tu, lepas je aku cari2 buku kat ptar3, tetiba rasa macam nak pinjam le buku. aku pun bawa le 2 buku yang aku nak pinjam tu. pastu staf library kat kaunter tu tanya aku."nak pinjam buku ke?". selamba je aku jawab "tak aih, nak pegi memancing nie.." ape punya soklan le...(tapi aku jawab dalam hati je tu... nak mapos kalo cakap betul2). huhuhu. dengan penuh tata tertibnya aku pun cakap le memang nak pinjam buku.

Staf tu cakap lagi "adik kalo nak pinjam buku boleh guna alat kat belakang tu" self service katanya... (Fuu.. rasa macam muda lagi plak bila dia panggil aku adik... hehehehe).
bila aku toleh belakang.... alamak.. mampos.. mane la aku tau nak guna. alat tu ada monitor (touch screen), & laser sensor. aku tengok kiri kanan.. huuu.. ramainye student, ni kene buat2 terer nih.. aku pun pegi le kat alat tu, (letak betul2 sebelah tangga, memang tempat student lalu lalang kat situ.. fuu.. bhaya2.. kang kalo bebunyi ke, hape ke alat ni, malu plak aku).

ermm.. nasib baik le ader flow chart kat tepi tu, bgtau camner nak guna.
aku pun baca satu2:
1. mulal2 kena scan student kad dulu. - selamba jek aku scan. ok.
2. masuk plak 8 no. student yg awal. - enter - pejam mate je aku masukkan.
3. pastu scan barcode buku... (alamak.. ader dua barcode plak kat buku ni, pastu aku agak2 mesti barcode yg uitm tampal, takkan yang kat cover tu plak..) berdebar2 gak la, kot2 bebunyi kang malu haku..
aku pun scan le.. tapi takbleh gak. macam2 posisi buku tu dah aku buat.. tak boleh2 jgk.. asyik2 kat screen tu tulis, "redo"... tensen2.. dekat sepuluh kali gak la aku scan, aku dah rasa macam nak scan guna tapak kaki je kat screnn tu. ishh.. tapi, sabar2.. kene kontrol macho.. ramai ader kat sekeliling time tu.. kang jatuh plak saham... hehehe.. (ya ampun..... mama kimiey...hehehe).

Last2 aku pun give-up. aku pun pegi kat kaunter, cakap alat tu tetiba je takbleh scan.. hehehe..
staf tu pun guna la alat kat meja dia plak.. "ok je scan buku ni" dia cakap... ermmm, aku pun pura2 buat muke serius, "tu mesti alat tu dah rosak tu.." huhuhuu.. pastu, cepat2 aku amik buku & balik bilik. sempat jgk le aku jeling2 tgk, ader gak student yang dok perati jer.. heh.

selang seminggu lepas tu, aku pegi kat ptar4 (kat bangunan sebelah) plak. nak pinjam buku C++ & matlab. masa nak pinjam tu, skali lagi aku kene guna alat tuh.. aduii.. tapi selamba je aku cakap kat staf situ, "tak tau guna le, bleh tunjuk tak?" dia pun ajar le..

ruper2nyer masa nak scan barcode buku tu, kena letak buku tu kat bawah, pastu tarik skit, tolak skit (ishh.. lain macam je bunyinyer nih) baru le ok...
ooo.. macam tu ruper nyer.. huhuhuu..
patut le kat ptar3 tu takbleh.. aku yg tak reti...hehehe.. mesti bila staf tu check alat tu, takder ape2.. hehehe.. pastu aku pun malas nak pegi library seminggu.. bagi dia lupa kat muka aku dulu.. huhuhu...

ermmm .. tu la penangan kalo jarang2... pegi library. nasib baik le takde kumpulan student buat mcm 'pom pom girl' gelak kat aku.. & nasib baik le.. alat tu tak dicipta untuk bebunyi kalo salah bila nak guna.. fuhh.... selamat...

Tuesday, January 29, 2008

menghitung hari....


hari khamis ni.. aku kena hantar proposal & literature review...

fuhh... berat gak nie.. aku dah le baru je seminggu tukar tajuk. dia plak siap nak suruh hantar benda2 tu...lengkap!


jadi, mula dari ari khamis mggu lepas, aku dah mula la cari2 bahan... kalo dulu, aku masuk library tu sampai boleh sesat2.. tapi sekarang ni, siap dah boleh hafal nombor2 rak kat situ.. ermm.. siap pegi pinjam buku kat ptar4 lagi... huhuhuu...


ari sabtu ader kelas cam biasa.. tapi kena 'pau' sorang rm30 untuk duit kelas.. kelas kali ni pun dah mula ader sediakan makan2 dalam pukul sepuluh camtu. ok la skit, nak cafe kat sini mane ade bukak ari sabtu...

balik kelas petang tu, buat keje kat rumah sekejap.. baca2 skit buku mana2 yang patut. paper yang aku save dari internet tu pun banyak tak baca lagi... pendek kata, untuk master ni memang kena, baca, baca, baca... buat keje sampai malam. huuu.. sambil2 tu main game la... hahahahaha...


ari ahad plak ader pakcik kat depan rumah tu buat kenduri.. anak pompuan dia kawen.. memandangkan aku ni tengah sibuk.. maka.. tak banyak benda yang aku dapat tolong diorang tu... bukan ape.. karang kata hidup tak bermasyarakat plak kan.. hehehehehe...

erm... tapi ader gak la aku tolong...

aku tolong bagi senyuman kat tetamu2 yang datang & tolong habiskan makanan2 tu suma... karang membazir plak.. suma2 tu aku buat ngan ikhlas..... huhuhuu

petang & malam tu aku buat keje skit lagi...


semalam & setakat ari ni, aku banyak buat keje kat ipsis.. ader lab komputer yang aman damai bila nak guna.. takyah le rebut2 ngan student2 lain, sebab kat sini yang guna pun student2 master & phd jer.. tu pun beberapa kerat je yang ader...


huh.. nak sambung keje.. karang tak siap plak... hehehehe.. byezzz....


Saturday, January 19, 2008

journey begin..... (cewah....)


ari selasa baru yang lepas, aku dah pegi jumpa supervisor. bincang skit2 pasal tajuk aper nak buat. tapi, bila dah sampai 'level' ni, nampaknya lebih banyak bergantung pada diri sendiri. aku mesti kena biasakan buat keje dengan bantuan yang amat sikit dari supervisor. kalo nak jumpa supervisor pun lepas2 ni, bukan untuk tanya apa yang perlu dibuat seterusnya, tapi kena submit secara 'lengkap' keje yang dah diberi sebelum2 ni. lepas tu bila dah siap satu2 tugasan, tugasan lain akan diberi. jadi proses nie berulang2 sampai le aku abis nanti. Ermm... umpama macam supervisor sebut satu benda, tapi kita mesti buat 100 benda. camtu la. supervisor bukan tempat nak mengadu masalah & kesusahan, tapi jumpa diaorang untuk dapatkan/tambahkan lagi tugasan2. .. huh.. itu la yang aku dapat tau sikit sebanyak latarbelakang untuk buat 'master' nih.

minggu ni, aku banyak buat keje kat library, cari bahan2 kat buku & internet, sebab kat bilik aku masih lagi tak dapat komputer. makin banyak aku baca, rasa macam lagi banyak yang aku tak tau, & makin banyak la aku kena baca... ermmm, mau termuntah la aku.

haaa... ari nie aku mula kelas. sebab untuk student 'research' kelas tiap2 ari sabtu pkl 9-12 jer.. tak lama sgt pun. datang kelas pun, dengar taklimat jer daripada lecturer. lebih kepada tips2 macamana nak jadi reseacher yang bagus & nak buat tesis yang baik le. lebih kurang camtu la.
untuk kelas ni, semua2 student master & phd seluruh uitm semester satu diletakkan dalam dua kelas. satu untuk student bidang S&T, dan satu kelas lagi untuk student dari bidang sains sosial. jadi semua2 student dari semua2 fakulti bercampur2 la kisahnyer. kelas plak dua2 berjalan serentak, buat kat bilik kuliah kat bangunan S&T.

orait. nak tengok tv la. bye....

Thursday, January 10, 2008

Ma'al Hijrah 1429H

MA'AL HIJRAH 1429H

azam tahun baru aku tahun ni... mesti le aku cuba sedaya upaya nak siapkan research aku. paling kurang pun, dalam 60-70% mesti kena siap untuk tahun nie. kalo tak, susah sikit la nak abis dalam setahun setengah nih. dengar2 dari risikan aku, supervisor aku nih bleh tahan gak la tahap kegarangan, keeksyenan & keegoan dia. siap ader student yang dah 2 tahun pun ayik kene reject je proposal. ermmm.. bahaya2. takpe la, ape2 pun aku dan rancangan strategi baeekk punyer.. mintak2 le menjadi. tapi dalam pada tu, bangga gak aku. kengkawan kat sekeliling tak abis2 bagi semangat. (duit je yang tak bagi). ermm... kurang2, bersemangat gak le aku. almaklumle dah 2 tahun keje. bila nak study lagi tu, susah sangat la nak dapat feel balik.

sehingga semalam, dah 3 hari la aku mula menempatkan diri kat fakulti. ari isnin pagi, pegi jengok2 tempat yang aku patut duduk kat situ 8-5 petang selama setahun setengah nanti.
rupa2nya tempat tu kat level 7, kat lab robotic, ader satu bilik yang boleh muat dalam 5 orang. kat situ dah pun ader sorang aweks yang dok buat research gak. jadi campur aku nan member aku sorang lagi tu, dah jadi bertiga le penghuninya. ok la jugak, sekurang2nya ader gak la tempat kat situ. kalo nak harapkan buat keje kat rumah, entah bila la siapnya.

Ari selasa & rabu aku datang kejap2 je kat situ. takder komputer lagi, susah la sikit nak buat keje. last2, aku meronda kat library... huuuuu besar gak la libarary PTAR3 nih, huhuhuhu (dulu masa degree, mau 3-4 kali je aku jejak kaki kat situ... hehehehe).

tengahari rabu, orang2 kat upena jemput datang opis sebab ader buat majlis perpisahn sikit. che din e.o kesayangan ramai akan berpindah ke uitm kelantan pada 15 /1/2008. ermm.. dapat gak dia pindah kat kampung sendiri. majlis tu termasuk le aku sendiri yang dah seminggu lebih brenti keje kat upena.

esok? hermmm.. cadang2 nak pegi jumpa supervisor. tapi sepatah benda pun tak siap lagi. tawakal je la.

orait.. nak dah pukul 11.30 malam dah. ngantuk aku...
byee....

Saturday, January 05, 2008

fuuhhh.........

taddaaa....
ari nie aku nak updated cite lagi...
nasib baik le malam nie dapat connection wireless.. boleh le jugak check email dll.

pagi tadi aku daftar study kat uitm. alhamdulillah... dapat gak aku sambung balik study.
pukul 8.30 pagi, aku dah tepacak kat dewan sri budiman. nasib baik tak ramai lagi yang bratur. tengah syok2 bratur, Hakim, member aku pun datang nak daftar skali. fuhh... lamer btul tak raser suasana daftar2 nih. lebih kurang pukul 10.00 pagi, selesai semua pendaftaran, termasuk la ngan tangkap gambar untuk kad pelajar skali.
abih je daftar, kami pegi minum dulu, pastu datang ke dewan annexe plak, ader taklimat untuk persatuan siswazah pukul 11. tapi sampai pukul 11.40 takder tanda2 nak mula pun taklimat. jenuh plak aku tunggu. last2 aku cabut, balik rumah. taklimat sesi petang pun aku langgar je.. malas nak pegi. aku tengok jadual untuk petang tu: baca ikrar, nanyi lagu, pastu dengar ceramah.... erm... boleh merangsang tahap kengantukkan aku je. tu sebab aku tak pegi. hehehehe.. lepas je makan tengahari, aku terus balik.... huhuhu.. bahagia btul...

Sebenarnya sejak dari ari rabu, aku dah kena daftar, tapi untuk aku punya skim TPM la, jenuh jugak le ulang alik kat jpbsm tuh. dengan kene hantar borang le, surat fotostat itu. ini... ermm.. bosan2. tapi sabau je la.. karang tak beduit plak aku.

jadi, dalam setahun setengah ni, dah betukar status la aku, jadi s.t.u.d.e.n.t
mintak2 le boleh abih ngan aman...
Amin....

oraittt... nak pegi cari makanan le... tetiba je lapau... byezzzz.....