Tuesday, November 16, 2010

Salam Aidiladha

Salam sume...
hehehe.. lame tul aku tak jenguk2 blog nih. dah bersawang2 dh ;p
Insyaalllah.. aku akan cube update cite2 yg ade.. dh mcm2 yg brubah skrg nih.. hehe..
neway.. esok mau balik kampung,
cauzzzz... 

Saturday, August 07, 2010

Balik Kampung ---> Sungkai

hohoho..
mggu nih aku blk kg kt sungkai.. dh lame tol tak blk.. almaklum le.. skrg nih hampir tiap2 sabtu kene keje.. 
training le.. seminar le.. bg kursus le.. mcm2..  

Ni pun asalnye aku ragu2 gak nk blk.. yela.. wife aku dh makin sarat.. risau gak.. 

blk kg nih buat mmg target nk rehat2 je.. dh penat sgt. asik keje je kn. nsib baik le kt rmh nih ade streamix.. bleh le jgk tmbh2 aktiviti. selang2 ngan layan astro.. bile pikir2 blk, rumah aku sndrik pn xde internet ngn astro.. hohoho

Bertolak blk sni lps solat jmmt aritu.. takleh nk gerak awal sgt, sbb pagi tuh aku ade klas. Esok dh ari ahad, dh nk kene blk shah alam blk.. huuu.. cepat tol maser berjalan kn..

Ok.. lain masa aku updated lg.. byezzz

Tuesday, July 27, 2010

Sendiri pikir la...

ish.. lame tul aku x update blog nih. last masa world cup aritu je...
ehehe.. mmg aku mls nk menaip..

arini sgt bosan & mengantuk... 











                                          


erm... ape ye kau naik taip nih... huuu 

pikir...

pikir...

pikir...


hooo... dah ade ayat2 skit atas tuh.. kira dah updated la nih.. huhuhu

Monday, July 12, 2010

World Cup 2010 Champion - Spain

Akhirnye Spain juara jgk huhuhuhu.....
1st time menang world cup nih & tak salah jugak la tekaan aku.. hohoho...
tgk live lak tu.. hehe



Thursday, July 08, 2010

Germany vs Spain World Cup 2010 result (8/7/2010)

hehehe.. akhirnye.. spain masuk final gak. walaupun fabregas tak main smlm, tp ttap menang.. huhuhu..


Wednesday, July 07, 2010

Semi Final World Cup 2010 result (7/7/10)

result semifinal semalam...
seperti yang aku jangka.. Belanda menang










Monday, June 28, 2010

Result world cup 2010 second round 27/6/10

Friday, June 25, 2010

Jadual Perlawanan World Cup 2010 live di RTM (Pusingan ke dua)

ingan pertama.. mlm ni last utk group G & H.
lepas nih sambung pusingan ke dua lak..
sape2 yg xde astro (mcm aku) bleh jgk tgk RTM.
RTM akan buat 4 live dan 4 tertunda utk pusingan nih..

so, korang bleh check jadual utk siaran RTM kt bawah ni k.. layanzz...


http://www.rtm.gov.my/jadualperlawanan/pusingan2html.html



























Result World Cup 2010 (24/6/10)






















Ni result semalam. so belanda, jepun, paraguay & slovakia layak.
satu lg team asia layak. M'sia bile lagi? hehe

lps nih, belanda vs slovakia & jepun vs paraguay

Thursday, June 24, 2010

Pulangkan - Misha Omar (version paling seram)

Korang mesti penah dgr lagu "pulangkan" nyanyian misha omar kn?

so, sila la nyanyi lagu tu, tp guna lirik kt bawah nih..

konpom menyeramkan huhuhu

--------------------------------------------------------------
(Ex-Student): Sedikit bunga yang menggoda,
Sekadar dipandang usah dibayar,
Kau pasti tak percaya,
Duitku bukan untukmu sayang,

(Pegawai PTPTN): Tiada kusangka kau sungguh kejam,
Kau peram hutang yang kau pinjam,
Namun takkan bahgia kehidupanmu,
Bila engkau berkonvo kau milikku,
Pulangkan hutang-hutangku,

(Ex-Student):Oh hentikanlah menghantuiku

(Pegawai PTPTN): Oh pulangkan oh pulangkanlah padaku

(Ex-Student): Kupulangkan semua hutangku-

(Pegawai PTPTN):Yang dikau peram tanpa relaku

(Ex-Student):Bebaskanlah maafkan daku oh kasih

(Pegawai PTPTN): Tiada kemaafan di sini,
Kau hutang tanpa bayar sesen lagi,
Akan kujejakimu ke mana jua hingga akhir masa...

Result World Cup 2010 (23/6/10)

Result semalam.
Tension2.. mcmna la USA bleh menang.. gol last minit lak tu..







ni table keseluruhan group C & D














So, USA akan lawan ghana lps nih
England lak vs germany... best ni kalo dpt tgk..

Wednesday, June 23, 2010

Result World Cup 2010 (22/6/10)

huhuhu... lame aku tak updated blog.
2 hari cuti, isnin & selasa. wife tak sihat.. sakit perut.. risau gak aku.. tgh2 pregnant ni.
doktor bagi mc 2 hari, pagi ni nk pegi check lg sbb still ade sakit skit2 lg. harap2 cepat2 sembuh.

ape2 pun nih aku update result WC terbaru..






semalam 4 games main. dari group A & B.














seperti yg aku jangka, france mesti kuar awal. hehe.. rugi, star ramai, tp main tah hapa2..

korea layak ke pusingan kedua, & lepas ni akan lawan uruguay
Argentina lak akan lawan mexico..

layan...

Friday, June 18, 2010

World Cup results 17/6/10

Thursday, June 17, 2010

Surat Mohon Cuti [Formal]

World Cup results 16/6/10

Adoi.. kalah la pulak..

Wednesday, June 16, 2010

Surat Cinta Sadis.....

Baca Sampai habis... leleh tu...

======================================================

Dalam kesuraman ultra lembayung tika tujuh bulan menumpahkan cahaya dibawah kaki langit khirmizi, tiba-tiba aku terkenangkan eurika nostalgia cinta lama yang kita palitkan berdua. Kehadiranmu bersama molekul-molekul hidrogen menerjang segala kekusutan yang membelit tali perutku. Dan kehadiranmu itu mengajar aku erti rindu gelora dan shahdu. Kau juga mengajarku erti cinta, singa laut,beruang kutub, penguin, kambing salji, mee rebus, cendol, koridor, kotak pensil, tali kasut dan pasu bunga.
Kala itu, kita bagaikan Nobita dan Sizuka.Kau dan aku umpama Kurt Cobain dan Rafeah Buang yang tidak dapat dipisahkan. Malangnya percintaan yang mendapat liputan meluas hingga ke planet Ziku itu telah mengundang perpisahan yang akhirnya telah mengecewakan seluruh penternak lipan di Burma. Kau pergi jua ketika Kuala Lumpur sedang bersiap sedia menjadi tuan rumah Sukan Komanwel 1998.

Sesungguhnya perpisahan itu berpunca daripada penebangan pokok getah secara besar-besaran di Lembah Klang. Pemergianmu menyebabkan aku menghidap penyakit resdung dan hepatitis-Q secara mengejut.
Ketiadaanmu memaksa aku memakai topi keledar setiap masa sebagai langkah keselamatan. Aku seperti tidak percaya dengan apa yang telah terjadi. Aku bagaikan tergelincir dari orbit bumi dan terpelanting ke ruang angkasa, apabila daya tarikan graviti terhadapku tiada lagi berfungsi setelahaku tersungkur dalam percintaan yang berlarutan hingga ke rubber-set. Seluruh perjalanan hidupku menjadi gelita bagaikan terperangkap di dalam gua yang gelap dan ditemani stlagit dan stlagmit yang bagai sembilu.

Kondominium cinta yang kita bina dari makgat basikal dan kipas helikopter akhirnya musnah setelah kau berpaling tadah. Ternyata sikapmu mulai berubah bila Malaysia mula melancarkan satelit MEASAT-1 ke ruang angkasa raya. Sejak itu kau sering melarikan diri bila terserempak dengan abang iparku. Akhirnya aku menyedari bahawa diri ini tidak diperlukan lagi.

Sejak kau tiada, aku sering menyendiri berbual-bual dengan pokok betik untuk mengisi masa lapang. Kadang-kadang aku mengikat botol oren pada tiang rumah agar nampak lebih cantik. Saban hari aku termenung di dalam peti sejuk mengenangkan dirimu yang entah kemana menghilang. Aku cuba bermain badminton sambil makan mi hailam untuk melupakanmu, tetapi aku tak berdaya. Lalu aku membakar mesin basuh dan membelasah empat ekor itik serati jiran sebelah sebagai tanda aku tidak bersalah.

Mengapa? Mengapa sayang? Mengapa ini semua bisa terjadi? Mengapa setelah kau curi hatiku, kau rompak cintaku lantas kau bunuh cintaku sehingga kau terbunuh dalam kemalangan cinta yang ngeri. Aku bagaikan terhimpit dan dihimpit oleh guni-guni batu yang kau timpakan di atas belakangku. Derita yang kautimpakan itu adalah bebanan yang terlalu berat untuk ku tanggung bagaikan mendukung 75 ekor biawak dan 386 ekor anak beruk. Dan kini segala harapanku hancur berkecai bagaikan aku terjatuh dari Menara Kuala Lumpur dan dihempap oleh Menara Berkembar Petronas lalu tersangkut di celah landasan LRT dan kemudiannya digilis pula keretapi Komuter hingga aku hancur berkecai. Oh! terlalu berat dugaan yang kutempuhi kini.

Kini segalanya telah pun berakhir. Aku sedar siapa aku. Aku hanya insan biasa yang suka makan mi segera. Aku bukan McGyver, McDonald's, Superman atau Kesatria Baja Hitam. Aku juga bukanlah Ultraman seperti yang kau idam-idamkan. Aku menyedari kekurangan diri dan kekurangan kemudahan awam di tempat sendiri. Tak perlu dikesali lagi kerana nasi telah menjadi capati dan tin sardin yang ku genggam ini telah pun luput tarikhnya. Segalanya sungguh mengharukan dan semua hadiah pemberianmu termasuk enjin kapal selam telah pun aku cincang untuk dibuat makanan lembu.

Walaupun segalanya telah pun berakhir, disini, diatas pokok getah ini aku tetap menunggu kau akan kembali. Selagi ada nafas ini, selagi ada kompleks membeli-belah SOGO, selagi ada kedai kasut selipar di sekitar Argentina, selagi kumpulan Metallica tidak berpecah, aku tetap menunggumu sehinggalah mentari terbelah lapan. Namun aku menyedari bahawa penantianku hanyalah sia-sia belaka. Akhirnya aku mengambil keputusan mektamad untuk menunggu tiang elektrik dihadapan rumahku berbuah.

kalau tiang elektrik berbuah nanti, aku poskan buahnya kepadamu. Nak tak?

==========================================================================

result world cup 2010 15/6/2010

Group F
New Zealand 1 vs Slovakia 1

Group G
Ivory Coast 0 vs Portugal 0
Brazil 2 vs Korea Utara 1

Tuesday, June 15, 2010

Jadual Live World Cup 2010 kat RTM

sape2 rmh nye takde astro (macam aku... huhuhu) bley le tgk live world cup kat rtm (tv1 & tv2).

tapi masaelahnye, tak sume game diorg tunjuk utk pusingan pertama nih.

so, kalo nak tau yg mana ade live, bleh le check jadual nih..

http://www.rtm.gov.my/jadualperlawanan/pusingan1.html

world cup 2010 results updated

Monday, June 14, 2010

World cup 2010 result untill 13/6/2010

result terkini world cup.. 

Ni ade jadual utk world cup nih.. bleh donlod
Klik Sini (pdf)

Friday, June 11, 2010

World Cup 2010 dh Mula



World Cup 2010 dah mula..
Ape team pilhan korang?

Aku dh tentu2 pilih Spain... hehe

Photoshop Top Secret: Training Course

Ade sapa2 yg minat edit2 gambar gune photoshop? ataupun baru nk blajar?

Ni aku share software baik punya. ade tutorial mcmna nk guna photoshop. tutorial yg detail & terbaik la. kalo tak silap aku ade skali installer CS5 skali dlm tu. cewah.. lebih2 lak promote. Ni aku share gambar2 dia. link nak donload ade kat bawah skali. saiz dia besar gak la. dlm 4Gb++. donload sume link2 tu, & unrar guna winrar. file tu format ISO, so krang bleh le guna daemon tools or power ISo utk mount ye..








Ni link mediafire. Donlod sume part k. 

Wednesday, June 09, 2010

Kisah ber ekor2 kucing

Beberape minggu lps, ade le sekor kucing dari kedai sblh rmh sewa aku tu beranak. 5 ekor skaligus.. hoho.. tp tak dapat le naik main2 ngan depa ni slalu.. almaklum le, pepagi dh pegi keje, mlm bru blk.. main kejap2 cmtu je la. tu pun kt luar rmh. 3 warna hitam (ikut ibu nye), 2 ekor lg hitam putih (ni ikut kaler bapaknye yg tak mau bertanggungjawab bunting kn ibunye la nih kot).

wife aku ckp, kalo kucing nih baru lahir, dia mmg suke pindah2 kn tempat anaknye tu, pindah smpai 7 tempat pastu baru stop. Jd, depa ni mmg pindah2 la, ikut la ibunye tu nk bwk pg mna, slalunye dekat2 je. sekejap kt rmh jiran aku, kjap2 bwh papan. ikut suka dia j e la.


ade satu pagi tu, masa aku nk panaskan enjin kete, nampakle si ibu ni dok le pak2 bwh kete aku ngn anak2 dia. bila wife aku dh alih kn, aku kira2 ade 2 ekor je anaknye. puas le a k u pusing2 cari yg lain, bawah kete takde, kt luar takde.. last2 aku ternampak 3 ekor lagi dok baik punya lepak kat atas tayar.. huu.. nasib baik perasan. kalo tak jadi lempeng le pagi tu. Pagi tu ak u & wife sah2 le lewat pegi opis, dok sibuk pasal kucing tu.

hari jumaat pagi 2 mnggu lps, aku kene pegi awal skit keje sbb nk join konvo fke (yg ni ade aku cite dlm post sblm nih). masa nk start enjin kete tu, nmpak seekor si kecik dok lepak2 bawah kete. check kt atas tayar ade 3 ekor dok berhimpit2. sejuk la tu, mlm sblm tu uj an. wife aku pn alih la ketepi. Lps tu cari lagi sekor tak jumpe2. bila dipanggil pn snyp jeh. aku dh le nk cepat pg tu. nak gerakkn kete, rase tak sedap hati lak. last2 wife aku bg cadangan utk check kt enjin. bila tgk kt enjin tak nmpak ape2. aku perati btol2, nampak le sekor dok nyorok kt celah2 tu. best kot dok stu, panas. susah jgk nk amik dia celah2 tu. sempit, ngan dia pn melawan tk mau diambil. Bile dh cuba2, baru le dpt tgkap. huuu.. nasib baik.. kalo tak, jadi lempeng jgk lg le jawabnye.

Aku sempat le jgk amik gambar masa misi menyelamat tu.. cewah.. hehe..

ape2 pun sume nye dah takde, anak2 & ibunya skali dh tak nampak dh skrg nih. Ade la kot org ambil tu... ciss.. baru cadang2 nk 'bela' mcm kucing sndri.. huuu..

Monday, June 07, 2010

Konvokesyen sapa la tu...

salam.
aku tgh kekeringan idea nk buat keje nih.. susah jgk nk dapatkn mood pepagi isnin. arini pepagi lg dh mendung. bertambah2 sentimental lagi la mate aku. tambah lak ngan aircond.. huuuu... rasa mcm nk tido aje..

uitm baru je abis majlis konvokesyen utk kali yg ke 72. Fakulti elektrikal (FKE) buat pertama kalinye mula pada sesi yg terawal. kali ni pd hari yg kedua. (selalu tu dok kt tgh2 or dh ujung2 sesi). konvo strat 20-30 mei. masih lg meriah mcm biasa, cuma lengang skit la sbb tgh cuti sem la ni. sesi kali ni jgk yg pertama kali Dato Sahol sbgai VC utk join konvo. Dan utk first time jgk nama aku naik utk pegi wakil fakulti naik kt atas pentas tu bersama beberapa lg lect la. (kalo sesorang takmo le aku pegi). Mula2 tu malas la jgk nk pegi, sbb aku dh bleh agak mesti bosan dok kt atas tu. mau 4 jam baru abis. last2 aku decide pegi la jgk, sebab ramai le jgk geng2 yg lain nih kene pegi. Utk FKE sesi pd ari jumaat, so khamis tu kitorg siap2 amik jubah la.. hohoho.. semangat je rase, maklum le, selalu tu konvo tu utk amik skrol, skrg nih dok tgk org amik lak dr pentas..

ari jummat tu pepagi lg dh dtg. diorg ade bg sarapan. huu.. wajib makan nih, kang kalo lapo kt atas tu, mau guling pengsan lak. lps sarapn, siap2 la memasing pakai jubah.. kitorg siap amik gambar posing2 lg huhu.. dh mcm sndri plak yg konvo. hehe. lbh kurang pkl 9, lpas sume stndt & parents masuk, kitorg pon mula la beratur. Utk yg dduk kt atas pentas tu, dibhgi plak pd 3 kumpulan. 1. perarakan besar (ni kami la, lecturer2 biasa), 2. perarakan utama (yg ni TNC & PNC) & last skali VC la. hehe..
huhu.. masa jalan kt karpet merah tu lain mcm je rasa.. hehe.. excited sbnrnye, tp cover semacam je la. Mane taknye, mase masuk dewan tu, siap ade pengumuman, pastu sume org kene berdiri tgk kami masuk.. huu.. lain mcm je rasa.

tp nasib baik le kali ni tak lama sgt kt sesi kali ni. lbh kurang pkl 11.45 pg, dh abis bg skrol & ucapan skali. tak le boring sgt tunggu kt atas tu. dh abis tu, turun la, takkan nk tggu smpai mlm lak. hehe. tp masih lagi dlm barisan la, jln ikut karpet merah & skali lagi sume org kene berdiri. hohoho.. Rase mcm PM lak. sampai kat luar kitorg trus pulangkn jubah & ape lg... mkn lg...

selesai je sesi konvo utk FKE. hari2 yg lain tu aku tak join le, tu fakulti lain la plak. tu je la cite aku nk share. mula tu mmg rase mls nk join, tp bila dh join tak le bosan sgt. tp aku rase kalo selalu sgt pegi, konpom bosan. tu sbb senior lect dh mls nk join. hehehe..

Monday, May 17, 2010

Sukan ku sukan mu jua..

Piala Thomas? Malaysia dh pn kalah separuh akhir aritu ngan china 3-0.. lemah tul aku kalo nk citer kalo dh kalah ni. walaupun masuk separuh akhir, t sebenarnye kalo korang perasan, kita menang 1 game je, msa lwn denmark 3-2. lwn jepun, kalah, lwn china klh, nigeria kita tak sempat lawan, sbb diorg lmbt sampai (ni kes diorg excited sgt amik gambar kt airport, sampai tak sedar kpl terbang dh terlepas.. kui kui kui).

aku rasa dh smpai masenye malaysia nih buat pembangunan sukan dr akar umbi. jangan bila player tu dh besar bru nk train btul2. cungkil bakat2 muda dr seluruh negara, jgn libatkan campurtangan politik, lps tu train diorg btul2. tak kisah la, kalo m'sia terpakse korban masa lebih 5 taun utk tumpukan pembangunan dr player2 muda. tgk je jepun, dulu2 kalo main bola, mmg kene blasah je ngan kita. skrg diorg selamber je masuk world cup. badminton, 2 taun kebelakang nih diorg dh makin terer. diorg naik perlahan2, tp tgk la hasilnye skrg. Takraw? diorg pn dh hebat, kalo dlu2 m'sia ngn thailand je.. ni sume hasil dr pembangunan dr budak2 kecik lg. Australia mulakan program dr kecik ni kalo tak silap aku lbh 10 taun dlu. mase tu diorg mmg tak terer ape2 pn. tp skrg tgk je le, renang, bola, hoki, skn olimpik sume diorg dh tahap dunia dh. hehe.. malas aku nk bebel dh pasal nih. dr dlu lg tak ubah2, persatuan sukan pn dr dlu tak abis2 ade yg rebut kuasa, gadoh2.. mcm2 le. hehe.. dh mcm hasbullah awang lak aku komen hohoho..

ape2 pn ari sabtu aritu chelsea menang lg. kali ni FA cup la. huhu.. juara berganda la plak... mane fan2 ManU? senyap je nih.. hehehe.. jangan mare... Larii.....

Monday, May 10, 2010

Chelsea juara EPL musim 2009/10

Chelsea.. Chelsea..

Akhirnye Chelsea juara jgk. mmg saspen tul season nih, kene tgu last game bru bleh tau sape juara. walaupun ManU menang 4-0 ngn stokes, tp... chelsea lg ganaih menyepak wigan ngan 8-0, dh macam main tennis pn ade.. kui kui kui.. hehe.. terlebih excited lak aku (fan chelsea kah aku nih... hohoho)

tapi ape2 pn sabtu ni, chelsea ade peluang lg nk jd champion. final fa cup lwn portsmouth.. nih kalo menang nih, dpt double le season nih.. hehe


Wednesday, May 05, 2010

hentam saja la.....

salam..
dah masuk bulan 5 utk tahun 2010. Ni la 1st post aku utk taun nih, menunjukkan yg aku dh lame tak update blog nih a.k.a malas nk menaip hehehe..

alhamdulillah, 31/10/09 aku dh selamat jd laki org. wife aku org kg endah, banting @ selangor. kenduri kt sna 1/11/09 & seminggu lps tu 8/11/09 buat kt sungkai lak. semuanye berjalan lancar, lega btol bila semua2 tu dah selesai. so sekarang nih meneruskn hidup berkeluarga la plak.

isnin mnggu lps aku cuti, pegi tgk adik aku yg no 3 tu konvo kt picc putrajaya, konvo utk ikbn. adik aku tido kt rmh abg aku kt sg buluh, pastu aku ajak mak n abah tido kt rmh aku. muat la kereta nk pegi. pepagi isnin tu abg aku hntr pegi picc n kami dr klang pg 1 lg kete. progam abis ptg dlm pkl 2 lbh, jln2 kt putraya tu kjap, pastu trus hantar parents aku gi komuter shah alam

cite pasal keje lak,
semester nih aku kene 3 kali jaga exam. last aku jaga ari sabtu baru lps nih. hehe.. rasa lain macam pun ader. ye la, dulu2 dok sibuk jawab soklan, la ni dh jd pengawas kt dewan tu lak. hohoho.. tak penah terpikir pun. hehe.

subject yg aku ajar, examnyer isnin mggu lps. ari selasa tu mula la marking paper exam. ade lbh kurang 500 student amik subject tu. kitorg bagi2 sama rata utk marking, kalo tak, termuntah hijau le jawabnye nk menyemak sue tu. lecturer yg ajar subjek tu ade la dlm 10 org, pastu kami bahagi pd 2 kumpulan, so 1 kump tu 5 org la. 1 kump tu cover lbh kurang 250 exam paper. Utk paper nih, ade 5 soklan, so kami amik sorg 1 utk semak. so setiap sorang semak 1 soklan, utk 250 student, mcm tu le kira2nya.

disebabkan isnin tu aku cuti, so selasa tu aku start marking. mmg aku target nk abiskn cepat2. aritu aku dpt siap kt 100 lbh, n aku sambung ari rabu. last2 dpt le jugak siap2kn sume2 tu. lega tul, tu pn rase nk muntah semak hehe..

last exam ari ahad (smlm), so kt sini dh mula lengang skit la. baru la best, kalo tak tu, sesak memanjang kt mna2 pn. tapi skejap je nih, sbb mggu dpn dh mula konvo plak. lagi le berganda2 sesaknye. k, nti le aku smbung lg cite2, malas nak menaip dh ni.. hehe.. cabutt...