Thursday, February 24, 2011

MURoC 2011

Esok 24/2/2011 akan bertolak ke UNIMaP di Perlis. Akan bawa pasukan robotik dari fakulti elektrikal mewakili UiTM menyertai pertandingan Malaysia University Robot Competition (MURoC). Balik sini semula maybe sampai ahad malam. team FKE akan join semua (3 kategori). Harap2 dapat le terselit menang mana2 kategori. hhehehe

Zara & mama terpaksa la tinggal kt kampung... sori ye.. nti jumpe lagi hari isnin...

Friday, February 18, 2011

3 Idiots

Korang layan cite hindustan hey tak?
Aku? tgk mood la. Kalo tgk pun, xde la cite yg jiwang melampau hey... (ade ke cite hindustan yg tak jiwangz2? hehehe)

Aritu, my wife bagitau, kawan2 dia cakap cite '3 Idiots' (hindustan hey) tu best. Dia mintak la aku cari cite tu. mula2 tu malas jgk, ye la.. tak minat sgt kan. Tapi last2 aku cari jgk la, saje2 nk try tgk cite hey2  tuh. Cite nih, tahun 2009, amir khan & kareena kapur barus berlakon hey.

poster citer neh.. (macam best je bangku tuh hey)

Aku pun search la kt internet, (cari format blueray le, cun sket gambar), jumpa, trus download. Hujung minggu yg lepas2, kami layan le cite nih. pasang kat laptop, pastu sambung guna hdmi cable ke tv. Gambar mmg cun hey, donlod blueray rip le katakan. Layan punya layan, huuuu... bagi aku best jgk cite dia. Kelakar hey ade, cite simple & paling penting, takde jiwang2 karat hey. Dekat 3 jam layan, takde rasa boring, ok la tu kan? Cite ni jugak dah cipta rekod kutipan tiket kt india hey. So, kalo korang nak tgk, donlod le sndri yek, tak pun bli pun bley... hey hey hey.. dush dush.





Thursday, February 17, 2011

Aktiviti 9: Pasang rail & gantung langsir


Hujung minggu yang baru lepas, kami tak balik kampung mana2 pun. Target nak pasng langsir kat rumah.
maklumla, dah 4 bulan pindah, lagsung x pasang langsir. Langsir memang kene buat baru, sebab tak sama ukuran ngan langsir rumah lama. Lagipun, masa kat rumah lama, tak pakai langsir yg propoer pun. Pinjam langsir yg tak pakai kat kampung, pastu gantung je. Janji tertutup skit2 tu sudah.. hehehe

Rail2 lansir tu beli kat kedai dekat2 rumah je. senang nak mengangkutnye. Sebab yang kat sliding door tu, kene beli yang panjang.Sebenarnye bleh je kalo rumah ni, nak pakai langsir dari rumah lama. Tapi rail kat sliding door & tingkap2 sekalian tu, tak sempat2 nak pasang (alasan) hehehehe. Maklum le, hujung minggu slalu balik kampung sungkai or banting, tu blum kira aku yang kene keje sabtu or ahad lagi. Memang tak sempat..  (alasan lagi kukuh nih) huhuhuhu. Kalo nak drill tu kene lak make sure si Zara bam bam tu tak tido. Kang terjaga la plak kalo drill time dia tido.. (huhu.. bagus2, alasan nih sgt kukuh). 

Camni le rupernye masa takde langsir... Memang clear nampar luar.. cermin takde tinted lak tu..
Bila malam lak, dari luar nampak dalam rumah clear je..
huhu.. susah nak main polis sentri dlm umah
hujung taun lepas dah bagi Mak Uteh kat kampung (Sungkai) buatkan langsir. Dia memang amik upah wat langsir. So, senang le keje aku. Takyah susah2 nak mencari jauh2 orang buatkan. Kain memang dah siap2 kat banting. So, masa cuti tahun baru cina baru2 nih, aku balik sungkai, sambil2 tu amik la langsir yg dah siap tu. Bila langsir dah ade, semangat skit nak pasang rail. hehehe..

Tapi sebelum tu, aku memang dah mula drill utk rail sliding door nih. buat 4 lubang, Drill pinjam dari FIL. tapi tak dapat nak buat lubang dalam2.. tu pun dah bersusah payah aku drill. keras hooo batu2 nih... batu dari gunung santubung kot.

So aku decide,beli lain la drill. Aku pilih brand 'Black & Decker'. Mahal skit dari brand biasa, tapi still murah lagi dari brand Bosh. Brand Black & Decker' nih mesti la ade banyak model kan. Dalam banyak2 tu, aku pilih power 'W' yg lebih skit + ade hammer mode. Hammer mode nih bagus sebab dia bleh drill sambil ketuk2 ala2 hammer la. So, sesuai la ngan dinding rumah aku yang keras tuh.

Aku bli yang 600W drill & hammer mode

Masa aku bli tu dapat free set mata drill & screw driver, ade banyak saiz

prepare alat2 b4 drill


Gambar kene la ade.. bahan bukti tu... hehehe
mama zara tolong pegang rail hujung satu lagi, Zara lak, tolong tengok...
(Hermm.. sape yg amik gambar??)
Dah siap!! hehe
Sementara pasang tu, mama zara tgk dok pasang cangkuk2 kat langsir. Bila dah siap rail, ape lagi.. gantung le...

Dalam proses mengantung..

huh.. dah siap utk lapisan pertama.. 

QC process (nak tolong jugak..)
Lapisan kedua, tak dapat nak gantung lagi.. sebab tak cukup cangkuk. Hari isnin petang, singgah nagoya kat PAS tu kjp, bli cangkuk2 & tali nk ikat langsir kat tepi. Cangkuk utk tali pengikat ni bli jgk. Malam tu, mama zara, pasang cangkuk2 pada langsir 2nd layer. Zara & papa dah pengsan awal.. ehehehe

kami terpengsan la mama.. ya ampunn.. huhuhu..

Dah siap gantung 2nd layer

Hari esoknye (selasa) cuti maulidur rasul, so bleh le siap2 mana yang patut. Target nak buat penyangkut tali utk langsir tu, & kalo sempat nak buat rail kat tingkap2 bilik lak.
Langir simple je, just ade button kat atas

Buat lubang utk penyangkut tali langsir
dah siap sebelah
camni le rupernye...
Tali pengikat langsir ala2 ekor kuda belang
Dah siap dah.. huh.. lega tul.. baru le nampak macam rumah.. hehe
Siap pun pasang langsir. Tapi ni baru sliding door. Ade lagi 5 tingkap nak kene pasang. tak sempat nak siapkan hari yg sama. Zara bleh tido ngan lena lak dari pagi, bangun mandi & menyusu je.. pastu tido balik.. penat pasang langsir la tu... petang tu kami gi jalan2 kat luar... pusing2 saujana utama & balik singgah econsave beli barang2 dapur sebelum balik rumah-puncak alam.

Wednesday, February 16, 2011

Zara dah pandai makan...

Hari khamis minggu lepas (10/2/2011) malam, untuk pertama kali, bagi zara makan.
Mama zara masak bubur nasi, pastu blend ngan kurma sampai halus2... 
hehehe.. memang excited masa nak makan. nganga mulut bukan main luas lagi

Bagi skit je dlu.. mangkuk je yg besar lebih2

Posing b4 yum...yum..
(sambil2 menggayakan alas makanan kat dada tu)


Tak payah nak ajar nganga... hulur je sudu... Ngappp
      
Comot tak???


Ape la papa nih.. time makan pun amik gambar..
macam paparazi laks...



Perut dah kenyang, mata pun ngantuk la... 
Bye bye.. saya nak tido ngan Bebear....
               

Friday, February 11, 2011

Roselle.. sabau je la

Ade ingat post aku pasal pokok roselle sebelum nih?


Ni aku nak share gambar2 terbaru... pokok yang besar tu dh mati?.......
lagi 2 pokok kene serang ngan semut. siap bertelur kat batang & dedaun pokok.. cisss... dah tak pasal2 jadi layu jgk.. macam kurang zat besi jeh. Yang 2 lagi sangat cergas membessar.. bagus2... hehehe

Pokok yang besar tu mcm dah mati je.. dah puas aku belek2..
macam xde harapan je..
2 pokok dah makin besar, dua lagi kene serang ngan semut...

encik2 semut dah siap buat kondo kat pokok tu.. patut le makin layu & sayu...
cisss.... esok, siap le kome

lagi 2 pokok sudah makin besar.. daun2 pun dah banyak.. lebar2..
bagus2.... esok aku kasi upah air extra 1 gayung okeh..

Lupe plak aku nak bagitau.. dah 2 minggu semai benih cili... tanam biji dia la... 


Hasil selepas 2 minggu....

Macam takde ape2 perubahan pun....

Al-Fatihah...

Baru balik dari pengebumian arwah pakcik (abang kpd abah) di puchong.
Meninggal pukul 2 pagi tadi...


Thursday, February 10, 2011

Tanam pokok Roselle la plak

Penah dengar/tengok pokok roselle tak? Kalo tak penah, cari kat Mr google je la hehehe. roselle ni slalunye orang buat air la (jus roselle). bunga dari pokok nih, bley masak buat pati air roselle.

ni la rupe bunga roselle
bley buat jus
*gambar ihsan dari Mr Google

Kami pun decide la nak tanam gak kt rumah sndri. kat rumah pun mana ade tanam ape2 pokok lagi. rumput yg hijau saujana mata memandang tu banyak le. anak pokok nih sponsor by family dari banting. diorang memang dah lama tanam pokok nih. dah puas la minum air dia. bawak balik ke puncak alam 5 pokok. 1 tu dh agak besar la jgk (remaja dah nih), 4 lagi kecik2 je.. (baby lg).

Dalam pertengahan bulan 1 hari tu (or lebih tepatnye 15hb) kami tanam pokok roselle. sebab pokok yang amik dari banting tu kelima2 nya letak dalam 1 poly bag. so, aku asing2 la kan pokok2 tu dalam 5 poly bag.

keluarkan sume2 pokok tu
pokok yang kecik2 masuk dalam poly bag
yang besar masuk dalam pasu

pasu ngan tanah beli kat puncak perdana
tanah kat rumah banyak sangat batu

2 minggu lepas tu, aku tambah lagi tanah dalam poly bag & pasu. bagi tambah banyak lg tanah tu. pokok pun dah mula besar. cuma pokok yg dalam pasu tu, dah nampak layu skit.

Tambah lagi tanah

pokok nih dah makin layu lak... 

Baru2 nih.. pokok yang besar (dalam pasu) dah makin layu.. daun dah habis sume gugur.. aduiii.. tensen... aku saspek geng2 semut dah buat sesuatu kat pokok tu.. maybe dah buat banglo or rumah semi D kat dalam pasu tuh.. 4 pokok yang kecik tu plak dah makin besar.. hohoho... 1 je terbantut skit. Gambar tak sempat nak amik lak. Nti bila2 senang aku updated gambar2 tuh.






Monday, February 07, 2011

'Ungkep' masak kari...

Minggu lepas, punya lepas, punya lepas (dah lame tak update blog.. standard la.. huhuhu)... my wife masak 'ungkep masak kari'. Ape maksud ungkep? aku pn tak tau. Yang aku tau tulang ayam la. tak le semata2 tulang, ade le jgk daging nye. Ala.. mcm tulang ayam goreng yg jual sekor2 kt pasar malam tu.

Sebelum tu, mmg dah siap2 beli tulang ayam tu kat econsave banting. setakat ni, kt stu je yg aku jumpe. jual sekor2. sekilo dalam 3 ringgit. ok la tu kan. Aku beli 4 ekor, (nampak mcm bnyak, tapi skit je nih) sebab tulang yg lebih kan. So, tulang2 nih potong kecik2 & masak kari la yg best. tapi tak payah berkuah la, buat pekat2.. huu mantop tu.. nak2 lak, makan ngan nasai panas... huuuu.. meleleh ayaq liuq.

kalo nak resepi kena mintk kat dia la... aku tolong part yg paling susah skali.. (makannnnnn.....yahoooo)

tengah panaskan untuk makan kali kedua.. dah tinggal separuh dah..
(version yg penuhnye tak sempat nak amik gambar, lapar sesangat)
 
Pemandangan dari atas (tangan tgh pegang senduk dah masa nih.. tak bley tahan dah hehehe)
Ni la rupernye bila dah masuk dalam pinggan
(Teknik nak makan: 1. letak lauk dulu sebelum nasi ok)


2. letak nasi atas lauk2 tu.. (supaya nampak sikit je lauk2 tu)..
Step ni penting utk mengaburi mata competitor anda (bleh tambah lagi lepas nih)

3. Lastly... arwah dah ayam2 neh..