Thursday, February 17, 2011

Aktiviti 9: Pasang rail & gantung langsir


Hujung minggu yang baru lepas, kami tak balik kampung mana2 pun. Target nak pasng langsir kat rumah.
maklumla, dah 4 bulan pindah, lagsung x pasang langsir. Langsir memang kene buat baru, sebab tak sama ukuran ngan langsir rumah lama. Lagipun, masa kat rumah lama, tak pakai langsir yg propoer pun. Pinjam langsir yg tak pakai kat kampung, pastu gantung je. Janji tertutup skit2 tu sudah.. hehehe

Rail2 lansir tu beli kat kedai dekat2 rumah je. senang nak mengangkutnye. Sebab yang kat sliding door tu, kene beli yang panjang.Sebenarnye bleh je kalo rumah ni, nak pakai langsir dari rumah lama. Tapi rail kat sliding door & tingkap2 sekalian tu, tak sempat2 nak pasang (alasan) hehehehe. Maklum le, hujung minggu slalu balik kampung sungkai or banting, tu blum kira aku yang kene keje sabtu or ahad lagi. Memang tak sempat..  (alasan lagi kukuh nih) huhuhuhu. Kalo nak drill tu kene lak make sure si Zara bam bam tu tak tido. Kang terjaga la plak kalo drill time dia tido.. (huhu.. bagus2, alasan nih sgt kukuh). 

Camni le rupernye masa takde langsir... Memang clear nampar luar.. cermin takde tinted lak tu..
Bila malam lak, dari luar nampak dalam rumah clear je..
huhu.. susah nak main polis sentri dlm umah
hujung taun lepas dah bagi Mak Uteh kat kampung (Sungkai) buatkan langsir. Dia memang amik upah wat langsir. So, senang le keje aku. Takyah susah2 nak mencari jauh2 orang buatkan. Kain memang dah siap2 kat banting. So, masa cuti tahun baru cina baru2 nih, aku balik sungkai, sambil2 tu amik la langsir yg dah siap tu. Bila langsir dah ade, semangat skit nak pasang rail. hehehe..

Tapi sebelum tu, aku memang dah mula drill utk rail sliding door nih. buat 4 lubang, Drill pinjam dari FIL. tapi tak dapat nak buat lubang dalam2.. tu pun dah bersusah payah aku drill. keras hooo batu2 nih... batu dari gunung santubung kot.

So aku decide,beli lain la drill. Aku pilih brand 'Black & Decker'. Mahal skit dari brand biasa, tapi still murah lagi dari brand Bosh. Brand Black & Decker' nih mesti la ade banyak model kan. Dalam banyak2 tu, aku pilih power 'W' yg lebih skit + ade hammer mode. Hammer mode nih bagus sebab dia bleh drill sambil ketuk2 ala2 hammer la. So, sesuai la ngan dinding rumah aku yang keras tuh.

Aku bli yang 600W drill & hammer mode

Masa aku bli tu dapat free set mata drill & screw driver, ade banyak saiz

prepare alat2 b4 drill


Gambar kene la ade.. bahan bukti tu... hehehe
mama zara tolong pegang rail hujung satu lagi, Zara lak, tolong tengok...
(Hermm.. sape yg amik gambar??)
Dah siap!! hehe
Sementara pasang tu, mama zara tgk dok pasang cangkuk2 kat langsir. Bila dah siap rail, ape lagi.. gantung le...

Dalam proses mengantung..

huh.. dah siap utk lapisan pertama.. 

QC process (nak tolong jugak..)
Lapisan kedua, tak dapat nak gantung lagi.. sebab tak cukup cangkuk. Hari isnin petang, singgah nagoya kat PAS tu kjp, bli cangkuk2 & tali nk ikat langsir kat tepi. Cangkuk utk tali pengikat ni bli jgk. Malam tu, mama zara, pasang cangkuk2 pada langsir 2nd layer. Zara & papa dah pengsan awal.. ehehehe

kami terpengsan la mama.. ya ampunn.. huhuhu..

Dah siap gantung 2nd layer

Hari esoknye (selasa) cuti maulidur rasul, so bleh le siap2 mana yang patut. Target nak buat penyangkut tali utk langsir tu, & kalo sempat nak buat rail kat tingkap2 bilik lak.
Langir simple je, just ade button kat atas

Buat lubang utk penyangkut tali langsir
dah siap sebelah
camni le rupernye...
Tali pengikat langsir ala2 ekor kuda belang
Dah siap dah.. huh.. lega tul.. baru le nampak macam rumah.. hehe
Siap pun pasang langsir. Tapi ni baru sliding door. Ade lagi 5 tingkap nak kene pasang. tak sempat nak siapkan hari yg sama. Zara bleh tido ngan lena lak dari pagi, bangun mandi & menyusu je.. pastu tido balik.. penat pasang langsir la tu... petang tu kami gi jalan2 kat luar... pusing2 saujana utama & balik singgah econsave beli barang2 dapur sebelum balik rumah-puncak alam.

5 comments:

Peri PiA said...

cantik!!!

e.l.i.s.s.m.i.e said...

syoknya ada langsir baru...aku bila nk tukar langsir ni, dah beli rumah sendiri la kot :p

Farid Fabregas said...

hehe.. syok2.. rasa nak tido je

sharina said...

elis..berusahalah!!!!!!!!! hehe...

TEJ Hardware said...

Kami menyediakan servis memasang rail langsir
Hubungi
TEJ Hardware
03-89252472 / 06-7921370

http://tejhardware.com