Monday, February 07, 2011

'Ungkep' masak kari...

Minggu lepas, punya lepas, punya lepas (dah lame tak update blog.. standard la.. huhuhu)... my wife masak 'ungkep masak kari'. Ape maksud ungkep? aku pn tak tau. Yang aku tau tulang ayam la. tak le semata2 tulang, ade le jgk daging nye. Ala.. mcm tulang ayam goreng yg jual sekor2 kt pasar malam tu.

Sebelum tu, mmg dah siap2 beli tulang ayam tu kat econsave banting. setakat ni, kt stu je yg aku jumpe. jual sekor2. sekilo dalam 3 ringgit. ok la tu kan. Aku beli 4 ekor, (nampak mcm bnyak, tapi skit je nih) sebab tulang yg lebih kan. So, tulang2 nih potong kecik2 & masak kari la yg best. tapi tak payah berkuah la, buat pekat2.. huu mantop tu.. nak2 lak, makan ngan nasai panas... huuuu.. meleleh ayaq liuq.

kalo nak resepi kena mintk kat dia la... aku tolong part yg paling susah skali.. (makannnnnn.....yahoooo)

tengah panaskan untuk makan kali kedua.. dah tinggal separuh dah..
(version yg penuhnye tak sempat nak amik gambar, lapar sesangat)
 
Pemandangan dari atas (tangan tgh pegang senduk dah masa nih.. tak bley tahan dah hehehe)
Ni la rupernye bila dah masuk dalam pinggan
(Teknik nak makan: 1. letak lauk dulu sebelum nasi ok)


2. letak nasi atas lauk2 tu.. (supaya nampak sikit je lauk2 tu)..
Step ni penting utk mengaburi mata competitor anda (bleh tambah lagi lepas nih)

3. Lastly... arwah dah ayam2 neh.. 



5 comments:

Kancilbiru said...

oh baru ku tahu maksud ungkep tu...hihihi...serius tah penah lagi masak kari sejak kahwin...boleh? hahah...mana nak cari ungkep ni kat sini..

sharina said...

weh..hang jgn salah makna plak ungkep tu..kang ajaran sesat plak dek laki aku :P

ungkep bukan tulang ayam ye..kalau itu fahaman para pembaca la..ungkep adalah style masakan..masak secara tutup...tutup masakan dgn tutup periuk..

mana nak cari eh? meh carik kt dapur umah aku..kalau aku masak ungkep :p

Farid Fabregas said...

hohoho.. masterchef dah mai... ayam tu kt shah alam nih tak tau mana dia nyorok.. blom jumpe lg

Peri PiA said...

wah3...mak long nak sikit

patut la abg ngah makin chubby,kak ngah msk sedap2 :D...jgn marh pujian ni...senang hati mesti bdn naik ,sikit jer :P

makin kelakar la abg ngah sekarang,pandai wat lawak dlm entry..bravo2

Farid Fabregas said...

sedap hoo...