Tuesday, March 22, 2011

Supermoon.... ce bace.. ce bace

Korang penah dengar tak perkataan supermoon? bukan sailormoon yek...
supermoon ni adalah suatu keadaan dimana jarak bulan dan bumi berada pada jarak yg paling dekat. Benda ni terjadi setiap lebih kurang 20 tahun sekali.

skit info dari Mr Wiki:
"...a new or full moon which occurs with the Moon at or near (within 90% of) its closest approach to Earth in a given orbit (perigee). In short, Earth, Moon and Sun are all in a line, with Moon in its nearest approach to Earth"
saiz bulan nampak lebih besar bila "supermoon"

Baru2 ni, kejadian supermoon dh berulang lagi. kat malaysia nih jadi pada 19 mac 2011. aku sendrik pun tak tengok.. huhuhu...

Gambar bawah diambil dari felda gunung besout, sungkai, perak. area kampung aku tuh.. huhuhuu... saje cari publisiti. Gambar aku petik dari utusan online.


Monday, March 21, 2011

Berita: Kemalangan maut di Bidor

Semalam, dalam berita ada kemalangan maut bas-lori kontena di highway plus area bidor (dah dekat2 ngan rumah aku tuh)... Bila la kes bas accident ni nak selesai.. huh..

PETIKAN DARI BERITA HARIAN ONLINE

KEADAAN bahagian hadapan bas persiaran yang remuk selepas merempuh belakang lori kontena dalam kemalangan di KM341.9 Lebuh Raya Utara Selatan, dekat Bidor, semalam
 BIDOR: "Sebaik bas kami dirempuh sebuah lori kontena dari arah belakang, saya melihat ada penumpang termasuk datuk saya dan dua kanak-kanak terpelanting selain ada yang terperosok ke bawah bas dan tersepit. 

"Ketika itu saya dan ramai lagi penumpang hanya mampu menjerit dan menangis kerana terlalu cemas serta takut melihat kejadian ngeri itu," kata Nurul Najwa Roslan, 17, seorang daripada 43 mangsa kemalangan jalan raya membabitkan bas persiaran yang mereka naiki bersama dua lori di Kilometer 341.9, Lebuhraya Utara-Selatan, dekat Plaza Tol Bidor, di sini, awal pagi semalam.
Kemalangan jam 4.50 pagi itu menyebabkan datuk Nurul Najwa, Sahad@Shariff Md Din, 74, terbunuh di tempat kejadian manakala sebahagian besar lagi penumpang cedera, termasuk enam daripada mereka parah dengan kebanyakannya patah kaki.
Lebih memilukan, kaki seorang daripada kanak-kanak berkenaan hancur selepas dihimpit bas ke pembahagi jalan di tepi lebuh raya. Difahamkan, kaki kanak-kanak itu terpaksa dipotong. 

Ketua Polis Daerah Tapah, Superintendan Roslan Bek Ahmad, berkata Sahad meninggal dunia di tempat kejadian, manakala enam lagi parah. 

Thursday, March 17, 2011

Pencarian Si Cilik Bergaya @ elissmie.com



Pencarian Si Cilik Bergaya @ elissmie. com


contest dari  elissmie.com


Kategori Perempuan
Nur Zara Batrisya bt Mohammad Farid
7 bulan (18/8/2010)



Pencarian Si Cilik Bergaya @ elissmie.com  ditaja oleh:
Diaper Cakes by ShilaShower




Monday, March 14, 2011

All England 2011

Tahniah kpd Dato Lee chong wei.. menang all england buat kali kedua berturut2. yang paling best, sebab dapat kalahkan lin dan... huhuhu.. macho abis.. result 21-17, 21-17

tapi, rugi plak bergu lelaki kalah semalam. sepatut dah bleh menang dah smlm... tp byk buat silap terutama dlm set ke3 tuh.. huuu.. tensen lak aku tgk. result: 21-15, 18-21, 18-21

Menang lagi... Lin Dan dah termuncung2 dah tu.. hohoho

Thursday, March 03, 2011

Keputusan MURoC 2011

 setelah lebih 8 jam pergi & 8 jam balik ngan bas ke UniMAP, akhirnye dapat la keputusan:


Keputusan untuk team UiTM
Fire Figthing robot         : Dapat no.2 (kalah ngan UPM di final). (no.2 dari 13 robot)
Rope Climbing robot     : no.4 (No.4 dari 23 robot)
Paintball robot               : no.5 (no.5 dari 9 robot)

*Kami jugak dapat 1 lagi award - untuk kategori 'Best Design - Paintball Robot'

Secara keseluruhan, kira ok la result kali ni. yang penting, sume team gerun bila dengar uitm.. hehehehe..
okeh.. chowww...


============= UPDATED ==============

Paintball Robot

Undang2 nak main, sama je macam main paintball, tembak2 & collect flag.
tapi robot je la yg main, org nye control dari jauh


Rope Climbing Robot

Robot mana yang paling pantas sampai atas dlu, dia la pemenang nye

Fire Fighting Robot

Mission: Padam api (lilin) & selamatkan mangsa kebakaran (bola ping pong)

Lain2 gambar kat sana...... 







                    


Rumah penginapan sepanjang 4 hari di unimap

At last....